به گزارش «درگاه فیلم ایران»، پایگاه خبری 24 فریم، امروز با انتشار مقاله ای انتقادی در خصوص نمایش آثار کوتاه بدون اجازه کارگردانان پرداخت، که به شرح ذیل می باشد:
امروز سایت «فیدان» مطلبی را منتشر کرده با عنوان «پیشنهادهای تحریریه فیدان برای نهال شانزدهم» و در ادامه نام هفت فیلم را آورده است. هر رسانهای میتواند پیشنهادها و انتخابهای خودش را از فیلمهای حاضر در یک جشنواره داشته باشد، اما نه قبل از شروع نمایش عمومی فیلمها! پس از انتشار این لیست، فیلمسازهای مختلفی با ما تماس گرفتهاند و از اینکه فیلمهایشان بدون اجازه و قبل از شروع رسمی جشنواره در اختیار یک رسانه خاص قرار گرفته شکایت کردند. این اتفاق غیرحرفهای و غیراخلاقی که با نادیده گرفتن حقوق صاحبان آثار همراه است، در سالهای گذشته نیز در مورد جشنواره فیلم کوتاه تهران رخ داده بود. انتشار لیست فیلمهای پیشنهادی فیدان بهانهای شد تا این نکته را یادآوری کنیم که دبیرخانه جشنوارهها وظیفه دارند حافظ حقوق مولف آثار باشد و به هیچ عنوان این اجازه را ندارد که به صورت خصوصی فیلمها را برای افراد و یا رسانهها به نمایش بگذارد.
در جشنوارههای مختلف از کوتاه بگیرید تا بلند، منتقدان همراه با دیگر مخاطبان و در طول برگزاری جشنواره فیلمها را میبینند و در مورد آنها اظهارنظر میکنند. فکرش را بکنید که یک سال رسانههای خبری قبل از شروع مثلا جشنواره کن همه فیلمها را ببینند و سپس لیست فیلمهای محبوبشان را منتشر کنند! رخداد مسخرهای که حتما با شکایت صاحبان آثار همراه خواهد شد. «24 فریم» وظیفه خود میداند که نسبت به این عادت غلط واکنش نشان دهد. اتفاقی که انگار پس از چند بار تکرار شدن، دیگر عادی به نظر میرسد! در سالهای گذشته نیز شاهد بودهایم که فیلمهای فرستاده شده به جشن خانه سینما و یا جشنواره فیلم کوتاه تهران، پیش و پس از جشنواره دست به دست میشوند و در جمعهای خصوصی به نمایش در میآیند.
منتقدان نیز چه برای بولتن جشنواره بنویسند و چه برای رسانهشان و یا شبکههای اجتماعی، همراه با بقیه مخاطبان و همزمان با نمایش عمومی فیلمها بعد از شروع رسمی جشنواره آثار را نگاه میکنند. مگر این که به درخواست و توسط صاحبان فیلمها، برای آنها نمایش خصوصی ترتیب داده شود. مثل اتفاقی که برای برخی از فیلمها در جشنواره فجر رخ میدهد. قرار نیست برگزارکنندهها قبل از آغاز جشنواره همه فیلمها را برای منتقدان اکران کنند. این نقض آشکار حقوق صاحبان فیلمهاست. شاید برخی از فیلمسازان علاقه نداشته باشند که فیلمهایشان خارج از نمایش عمومی در اختیار یک رسانه و یا افراد مختلف قرار بگیرد. چنین اتفاقی در کشورهای مثلا اروپایی میتواند شکایت از جشنواره و رسانه مربوط را به همراه داشته باشد.
دبیرخانه نهال شانزدهم تا اینجا کارنامه قابل قبولی داشته و تلاشهای تیم برگزاری جشنواره شایسته تحسین است. اما ما وظیفه رسانهای خود میدانیم که در این مورد خاص تذکری جدی را به آنها منتقل کنیم تا دوباره شاهد چنین اتفاقهایی نباشیم. جشنوارههای بینالمللی حتی برای نمایش تریلر یک فیلم نیز با صاحبان فیلمها هماهنگ میکنند. هیچ جشنوارهای حق ندارد خارج از نمایش رسمی، فیلمی را برای یک یا چند نفر و یا در مکانی جز محل نمایش فیلمها، اکران کند. این یک اصل بدیهی است که متاسفانه هم در جشنواره فیلم کوتاه تهران و هم در جشنواره نهال رعایت نمیشود. هیچکس با نقد مخالف نیست، مسئله این است که فیلمها بدون اجازه کارگردان و تهیهکننده خارج از چارچوب جشنواره به نمایش درآمدهاند.
دبیرخانه جشنواره حتی برای نویسندگان مجلهی جشنواره نیز بدون اجازهی صاحبین آثار حق نمایش خصوصی فیلمها را ندارد، چه برسد به رسانهای که نقشی نیز در برگزاری جشنواره ندارد. این رفتارهای دورهمی و غیرحرفهای میتواند به اعتبار جشنواره مهم و دوستداشتنی نهال ضربه بزند. جشنوارهای که محل نمایش طیفهای گستردهای از فیلمهاست و بیش از هر جشنواره دیگری در کشورمان، به استعدادهای فیلمسازان بها میدهد و به سلایق مختلف احترام میگذارد.
چند ماه پیش نیز فردی که با عنوان منتقد فعالیت میکند، حدود بیست فیلم کوتاه مطرح را در کانال تلگرامیاش منتشر کرد. جالب اینجاست که او پس از واکنش کارگردانها، ادعا کرد که این فیلمها در آرشیوهای خصوصی بسیاری وجود دارند و دست به دست میشوند! جشنوارهها باید با جدی گرفتن حفاظت از حقوق فیلمسازان کوتاه، امکان رقم خوردن چنین اتفاقاتی را کاهش دهند. متاسفانه نادیده گرفتن الفبای ساده حقوق مولف منجر به این شده که عدهای حتی متوجه عملکرد خلافشان نباشند. امیدواریم از این به بعد، بدعت غلط و خطرناک نمایش فیلمها خارج از اکران رسمی جشنوارهها دیگر تکرار نشود.