جشنواره بینالمللی و معتبر فیلم «ونیز» با نام کامل «Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia» دومین جشنواره جهانی است که از نظر قدمت و جزو بزرگترین فستوالهای جهان است چون «کَن»، «برلین»، «تورنتو»، «ساندنس» و «تریبیکا» بشمار میآید. این فستیوال عضو اصلی «فدراسیون بین المللی انجمن تهیه کنندگان فیلم» (International Federation of Film Producers Association) نیز می باشد.
جشنواره فیلم ونیز نخستین بار در سال 1932 میلادی برگزار شد و در کنار جشنوارههایی چون «کن» و «برلین» از پر اهمیت ترین رخدادهای سینمایی اروپا و جهان بشمار میآید. جشنواره فیلم ونیز در طول سالهای جنگ دوم جهانی برگزار نشد و در برخی سالها، بخش رقابتی آن فعال نبوده است.
جایزه اصلی جشنواره ونیز، «شیر طلایی» نام دارد و همچنین جایزهای به نام «جایزه انسانیت» نیز وجود دارد که مبلغ آن 50 هزار دلار است، به سینماگران و بازیگرانی اهدا میشود که خود را وقف فعالیتهای انسان دوستانه میکنند. جایزه «جام روباه» به بهترین بازیگران زن و مرد اهدا میشود. از سال 2002 به بعد «جایزه سان مارکو» برای بهترین فیلم بخش ضد جریان اختصاص داده شد. از طیف وسیعی برنامههای جداگانه می توان به «نمایشگاه بینالمللی هنر» ونیز نیز اشاره کرد. جشنواره بینالمللی موسیقی معاصر ونیز، جشنواره بینالمللی تئاتر ونیز، نمایشگاه بینالمللی معماری ونیز، جشنواره بینالمللی رقص معاصر ونیز و جشنواره بینالمللی کودکان و نوجوانان کارناوال ونیز به صورت جداگانه زیر نظر مجموعه جشنوارههای ونیز برگزار میشوند.
هدف این جشنواره افزایش آگاهی و ارتقا سطح سینمای بین المللی در همه اشکال آن به عنوان هنر، سرگرمی و به عنوان یک صنعت، با روحیه ای از آزادی و گفتگو است. همچنین یک بخش ویژه بمنظور مرمت آثار و فیلم های کلاسیک به عنوان سهمی در درک بهتر تاریخ سینما خصوصاً به نفع مخاطبان جوان اختصاص یافته است.